Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΑΚΙΝΗΤΑ: Ηλεκτρονικά η δήλωση Ε9

Το Ε9 του 2012 θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, ενώ οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 30 Μαρτίου για να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Ε9 του έτους 2011. Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 30 Μαρτίου για να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Ε9 του έτους 2011.
Την ηλεκτρονική οδό θα πρέπει να ακολουθήσουν υποχρεωτικά φέτος οι φορολογούμενοι για να υποβάλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων, το γνωστό έντυπο Ε9, εφόσον το 2011 είχαν αλλαγές στην περιουσιακή κατάστασή τους.
Το Ε9 του 2012 θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, ενώ οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 30 Μαρτίου για να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Ε9 του έτους 2011.

Οσοι αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητα υποχρεούνται να γράψουν στο νέο Ε9 τον αριθμό και την ημερομηνία του συμβολαίου, καθώς και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου.

Οπως ορίζεται σε απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις το Ε9 θα υποβληθεί χειρόγραφα στην Εφορία.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι:

Οταν ο υπόχρεος σε δήλωση έχει αποβιώσει. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται και η ενημέρωση του τμήματος μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου.

Οταν το υπόχρεο νομικό πρόσωπο έχει διακόψει τις εργασίες του κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση που λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας της εφαρμογής ηλεκτρονικής υποβολής δεν επιτρέπεται η υποβολή δήλωσης από τον υπόχρεο.

Υποχρέωση για υποβολή δήλωσης Ε9 το έτος 2012 έχει:

Κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που εντός του έτους 2011 απέκτησε εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα.

Κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που εντός του έτους 2011 είχε οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά του, τα οποία είχαν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 τα προηγούμενα έτη.

Κάθε υπόχρεος που στις δηλώσεις Ε9 (ετών 2005 έως 2011) συμπεριέλαβε σύζυγο ή λοιπά προστατευόμενα μέλη, εφόσον έχουν επέλθει εντός του έτους 2011 μεταβολές στην οικογενειακή του κατάσταση, όπως αυτή έχει απεικονισθεί στις δηλώσεις Ε9 των προηγούμενων ετών, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση.

Οικογένειες

Οι μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση που πρέπει να δηλωθούν είναι ο γάμος, εφόσον η σύζυγος έχει ακίνητα, η διάσταση, το διαζύγιο, η παύση χαρακτηρισμού των τέκνων ως προστατευόμενων ή ο θάνατος.

Οικοπεδούχοι και εργολάβοι, εφόσον έχουν υποχρέωση.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, στις παρατηρήσεις του Ε9 (πρώτη σελίδα) υποχρεωτικά αναγράφονται:

Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υπόχρεου, ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης, καθώς και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου.

Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομιαίων ακινήτων αναγράφονται ο Α.Φ.Μ. ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος, καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.

Σε περίπτωση μεταβολής που επήλθε σε ακίνητο εντός του έτους 2011 αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.

Πως θα τα δηλώσετε

Μεταβολή στοιχείων και νέα ακίνητα

Στο Ε9 τα ακίνητα δηλώνονται ως εξής :

Νέο ακίνητο: Για να δηλώσετε νέο ακίνητο που αποκτήσατε το 2011, ως αύξων αριθμός του νέου ακινήτου θα αναγραφεί ο επόμενος αριθμός που ακολουθεί τον τελευταίο αύξοντα αριθμό της τελευταίας δήλωσης Ε9. Κατά την εισαγωγή νέου ακινήτου ή εμπράγματου δικαιώματος δεν συμπληρώνεται η στήλη του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.), παρά μόνο η στήλη του αύξοντα αριθμού. Στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή στη στήλη 22 του πίνακα 2 (κωδικός μεταβολής) πρέπει να αναγραφεί ο κωδικός αριθμός 1 (δήλωση νέου ακινήτου).

Μεταβολή στοιχείων ακινήτων: Κατά τη μεταβολή του ακινήτου υποχρεωτικά αναγράφεται ο Α.Τ.ΑΚ. και όχι ο αύξων αριθμός. Τον Α.Τ.ΑΚ. ο υπόχρεος τον μεταφέρει από το εκκαθαριστικό σημείωμα του Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2008 ή εάν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 και ο Α.Τ.ΑΚ. σε αυτό είναι διαφορετικός από τον αντίστοιχο του 2008, τον μεταφέρει από το εκκαθαριστικό του 2009. Στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή 22 του πίνακα 2 (κωδικός μεταβολής) θα αναγραφεί ο κωδ. αριθμός 2 (μεταβολή ακινήτου).

Μαρία Βουργάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου