Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Σταυροδρόμι

Του Γιώργου Λακόπουλου
Ως νέος αρχηγός ο Βαγγέλης Βενιζέλος βρίσκεται κάθε μέρα και σε ένα σταυροδρόμι. Για όλα πρέπει να επιλέξει την κατεύθυνση και τα πρόσωπα που θα τη δείξουν. Αρχισε με το προεκλογικό πόντιουμ της Ιπποκράτους και έκανε την έκπληξη με τη Φώφη. Είναι η τοποθέτηση της κόρης του Γ. Γεννηματά η κρίσιμη κίνηση για το «όλον ΠΑΣΟΚ» που ευαγγελίζεται ο Βαγγέλης; Είναι το κλειδί που θα του ανοίξει τις δύο πόρτες που θέλει να χτυπήσει: το ιστορικό ΠΑΣΟΚ και τα ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας;
Για το πρώτο η Φώφη τού προσφέρει το όνομα. Για το δεύτερο το ρετιρέ της δημοτικότητας, χωρίς ουσιαστικά να έχει προσκομίσει κάτι ιδιαίτερο στην πολιτική. Αλλά υπάρχει και ένα κρυμμένο ερώτημα: Είναι κίνηση προς το παρελθόν ή θεμέλιο για το μέλλον;
Στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι η μετακίνηση της Φώφης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, με πρόσχημα τη θέση της ως πορτ-παρόλ, δείχνει περισσότερο ως εσωτερική διευθέτηση για την Α' Αθήνας. Αδειάζει μία θέση. Δύο, αν δεν πάει στην ίδια περιφέρεια και ο Γ. Παπανδρέου. Αρα οι Σκανδαλίδης και Διαμαντοπούλου, με διαφορετικό βαθμό συμβολής ο καθένας στην επικράτηση Βενιζέλου, μπαίνουν εύκολα στη Βουλή. Από εκεί και κάτω ό,τι βρέξει ας κατεβάσει.
Ολοι Φώφη λοιπόν; Εντάξει, το όνομα, η δημοτικότητα, η υπερνομαρχία και τα συναφή. Σε προεκλογική περίοδο όμως ο εκπρόσωπος Τύπου δεν σπικάρει απλώς ανακοινώσεις, διαχειρίζεται και κρίσεις. Εχει η Φώφη την εμπειρία να τα βγάλει πέρα; Στα υπουργεία απ' που πέρασε δεν έδωσε δείγμα γραφής. Και η ευκολία με την οποία το ύφος της περνάει στη μέση ελληνική οικογένεια που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ απέχει από το πινγκ πονγκ που πρέπει να παίζει καθημερινά με τον Μιχελάκη και τ' άλλα τα παιδιά.
Στο ΠΑΣΟΚ «πέρασε» άνετα η τοποθέτησή της. Αλλά σε ό,τι αφορά το παιχνίδι στον ανοικτό πολιτικό χώρο ο Βενιζέλος παίρνει ρίσκο. Ασφαλώς θα έχουν ανοικτή γραμμή μεταξύ τους, ωστόσο μιλάμε για δύο διαφορετικά επίπεδα σκέψης. Και από πλευράς χημείας θα χρειαστεί ίσως ένας καταλύτης - λέγε με Δατσέρη. Κατά τα λοιπά, στο πρώτο σταυροδρόμι της θητείας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ό,τι έλεγε ο αμερικανός αθλητής Γιόγκι Μπέρα: «Αν βρεθείς σε σταυροδρόμι, ακολούθησέ το».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου