Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Πολιτική ρευστότητα

Γιώργος Κύρτσος
Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων (της εταιρείας Pulse RC για λογαριασμό της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Το Ποντίκι» και της εταιρείας Public Issue για λογαριασμό της «Καθημερινής») οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το πολιτικό σύστημα έχει μπει σε φάση ρευστότητας. Η κοινωνική δυσαρέσκεια που προκαλεί η

αναποτελεσματική εφαρμογή του παλαιού και του νέου μνημονίου απελευθερώνει πολιτικές δυνάμεις που αλλάζουν με δραστικό τρόπο το συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των κομμάτων.
Με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, η ΝΔ απομακρύνεται από τον εκλογικό στόχο της αυτοδυναμίας. Συγκεντρώνει, με αναγωγή ψήφων, ένα ποσοστό της τάξης του 23%-25%. Εντυπωσιακή είναι η δημοσκοπική επίδοση του κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες, που κινείται γύρω στο 6,5%.
Αδύνατη η πρόγνωση
Τα κόμματα της Αριστεράς εμφανίζονται ενισχυμένα, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό πολιτικό πόλο. Το άθροισμα του ποσοστού του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς συγκρίνεται με το άθροισμα του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή του νέου μνημονίου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη έως πολιτικά αδύνατη μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται στη μία δημοσκόπηση να περνάει στη δεύτερη θέση και να καλύπτει μέρος της τεράστιας διαφοράς που το χωρίζει από την πρώτη ΝΔ. Η άλλη δημοσκόπηση, όμως, το δείχνει καθηλωμένο σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά, που υστερούν των ποσοστών και των τριών κομμάτων της Αριστεράς. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν το ποσοστό του κόμματος Κοινωνική Συμφωνία, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της κ. Κατσέλη και του κ. Καστανίδη. Θα πρέπει να περιμένουμε 10-15 ημέρες για να δούμε εάν η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ συμβάλλει στη συσπείρωση των υποστηρικτών του ή εάν η ίδρυση της Κοινωνικής Συμφωνίας ψαλιδίζει τα ποσοστά του και αποδυναμώνει την προοπτική του.
Εντύπωση προκαλεί και η εκλογική απήχηση κομμάτων που κινούνται μεταξύ Δεξιάς και άκρας Δεξιάς. Ο ΛΑΟΣ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή μοιράζονται μεταξύ τους 13%-15% του εκλογικού σώματος.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι κινούνται λίγο πάνω από το όριο του 3% και μόνο η Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Μπακογιάννη μετριέται σταθερά κάτω από το όριο που εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ίσως γιατί ένα μικρό φιλελεύθερο κόμμα δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε συνθήκες οικονομικής μιζέριας και κοινωνικής πόλωσης.

 KAPISTRI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου